Tips voor toerisme in Barcelona.

Barcelona

  1. Laatst bijgewerkt op

Basisinformatie

Brochure van de Stad Barcelona (in het Engels)

Droogte

De Spaanse regio Catalonië bevindt zich sinds 1 februari 2024 in een noodtoestand vanwege aanhoudende droogte. Meer dan 200 gemeenten, waaronder Barcelona, met een bevolking van 6 miljoen inwoners, zijn in een noodfase terechtgekomen omwille van gebrek aan watervoorraden. Om water te besparen heeft de Catalaanse regionale overheid strenge maatregelen genomen die ook gevolgen hebben voor het toerisme. In deze eerste fase wordt het waterverbruik beperkt tot 200 liter per dag per persoon, mogen hotels, campings en privéwoningen hun zwembaden niet vullen, en worden de stranddouches afgesloten. Daarnaast is het wassen van voertuigen en het besproeien van privétuinen niet toegestaan. De Catalaanse overheid heeft een digitaal droogte-portaal gecreëerd waar de beperkingen van de noodtoestand worden toegelicht en geactualiseerd. (https://sequera.gencat.cat)

Lage-emissiezones

In en rond Barcelona gelden drie lage-emissiezones, genaamd ZBE Rondes de Barcelona (een zone die het grootste stuk van de Stad Barcelona en enkele gemeentes errond beslaat), ZBE Sant Joan Despí en ZBE Sant Cugat. Voertuigen die behoren tot categorie A (benzinewagens van vóór de Euro 3-norm of dieselwagens van vóór de Euro 4-norm en motorfietsen van vóór de Euro 2-norm) mogen van maandag tot vrijdag van 7 tot 20u deze zones niet meer binnen. In Spanje ingeschreven voertuigen met milieustickers 0, ECO, C of B mogen wél binnen. Voertuigen met buitenlandse nummerplaat die voldoen aan dezelfde milieuvereisten - u kan dit nagaan op de website El distintivo ambiental de la DGT | Calidad del Aire (barcelona.cat) - mogen ook binnen, mits voorafgaande registratie in het Stadsregister van Buitenlandse Voertuigen en andere Toegelaten Voertuigen (zie info op dit online platform). De registratie kan online, per post of in persoon. Conforme voertuigen krijgen vervolgens een langetermijnvergunning.

Spaanse en buitenlandse voertuigen van categorie A mogen echter toch nog binnen met een dagpas, in geval van vervoer van personen met beperkte mobiliteit, of wanneer ze behoren tot de nooddiensten. Ook voor deze uitzonderingsgevallen is voorafgaande registratie in het Stadsregister vereist, waarna het mogelijk is een dagpas aan te vragen (zie info op dit online platform).

Regels kunnen afwijken voor bestelwagens (“camionetten”), vrachtwagens (“camions”) en bussen.

Alle informatie is terug te vinden op LEZ - Àrea Metropolitana de Barcelona (amb.cat)