Ambassade en Consulaten van België in Spanje
Home Informatie coronavirus "COVID-19"

Informatie coronavirus "COVID-19"

  1. Reizen van België naar Spanje
  2. Reizen van Spanje naar België
  3. Coronamaatregelen in Spanje
  4. Coronamaatregelen in België
  5. FAQ COVID-19

Het Belgische reisverbod voor niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie is op 19 april vervallen. Vanaf 1 juli blijven enkel de reizen buiten de Europese Unie sterk afgeraden. Bij aankomst in België geldt een strikt regime van testing voor wie uit een rode zone binnen of buiten de EU komt.

1. Reizen van België naar Spanje

Alle voorwaarden om Spanje binnen te mogen vindt u terug op de website van het Ministerie van Volksgezondheid van Spanje.

De Spaanse autoriteiten verplichten reizigers, ook kinderen, die met het vliegtuig of de boot naar Spanje reizen (ook transit) op voorhand het Formulario de Control Sanitario of Health Control Form in te vullen: FCS-formulier voor vliegtuig / FCS-formulier voor boot.

1° Reizigers afkomstig uit een groene zone (geen enkele zone in België): u moet geen test laten afnemen om te reizen naar Spanje.

2° Reizigers afkomstig uit een rode of een oranje zone (gans België): indien u 12 jaar of ouder bent, moet u in het bezit zijn van het EU Digitaal COVID-Certificaat of een ander certificaat dat een van de volgende bewijzen bevat: 

-     ofwel een negatief testresultaat van een NAAT-test (PCR, TMA of LAMP) die ten vroegste 72 uur voor de aankomst in Spanje werd afgenomen, of antigeentest (géén zelftest) die ten vroegste 48 uur voor de aankomst in Spanje werd afgenomen (taal: Spaans, Engels, Frans of Duits),

-     ofwel een vaccinatiecertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men minstens 14 dagen vóór de reis volledig (2 dosissen, of 1 voor Janssen) gevaccineerd is met een vaccin dat erkend wordt door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO),

-     ofwel een herstelcertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men recent de ziekte overwonnen heeft. Dit moet een positief NAAT-testresultaat (PCR, TMA of LAMP) van minimum 11 dagen vóór de afgifte van het certificaat bevatten en verliest zijn geldigheid 180 dagen na de staalafname.

Meer informatie om te reizen van België naar Spanje vindt u in het reisadvies voor Spanje van de FOD Buitenlandse Zaken en op www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

 

2. Reizen van Spanje naar België

U vindt alle informatie over reizen naar België op www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

De Belgische autoriteiten verplichten alle reizigers die naar België reizen (ook transit) op voorhand het Passagier Lokalisatie Formulier in te vullen. 

1° Reizigers die gedurende de laatste 14 dagen in een oranje of groene zone zijn geweest: u moet geen test laten afnemen en u moet niet in quarantaine gaan bij aankomst in België.

2° Reizigers die gedurende de laatste 14 dagen in een rode zone zijn geweest: alle reizigers vanaf 12 jaar moeten in het bezit zijn van een negatief testresultaat van een PCR-test (antigeentest wordt niet aanvaard) die ten vroegste 72 uur voor de aankomst in België werd afgenomen (taal: Nederlands, Frans, Duits of Engels) of een EU Digitaal COVID-Certificaat dat een van volgende bewijzen bevat:

-     ofwel een negatief testresultaat van een PCR-test (antigeentest wordt niet aanvaard) die ten vroegste 72 uur voor de aankomst in België werd afgenomen,

-     ofwel een vaccinatiecertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men minstens 14 dagen vóór de reis volledig (2 dosissen, of 1 voor Janssen) gevaccineerd is met een vaccin dat erkend wordt door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA),

-     ofwel een herstelcertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men recent de ziekte overwonnen heeft. Dit moet een positief PCR-testresultaat (antigeentest wordt niet aanvaard) van minimum 11 dagen vóór de afgifte van het certificaat bevatten en verliest zijn geldigheid 180 dagen na de staalafname.

Opgelet: Inwoners van België die uit een rode zone komen en niet in het bezit zijn van een negatieve PCR-test of een EU Digitaal COVID-Certificaat bij aankomst in België, zullen zich moeten laten testen op dag 1 of dag 2 van uw verblijf in België. Zij dienen in dat geval ook in quarantaine te gaan tot ze het resultaat van de test ontvangen. Indien u vragen heeft over de PCR-test of quarantaine, kan u bellen naar de infolijn coronavirus: 0800 14 689 (vanuit België) of +32 78 15 17 71 (vanuit het buitenland).

Opgelet!

- Indien u door Frankrijk rijdt, gelieve dan ook het reisadvies voor Frankrijk te raadplegen.

- De luchtvaartmaatschappijen controleren of u de juiste documenten bijheeft bij het boarden! 

 

3. Coronamaatregelen in Spanje

Informatie over de huidige coronamaatregelen in Spanje vindt u in het reisadvies voor Spanje van de FOD Buitenlandse Zaken, dat regelmatig wordt geüpdatet. Voor specieke vragen omtrent de interpretatie van de geldende regels in uw zone, contacteer uw regionaal bestuur, gemeentebestuur of de lokale politie!

U kan volgende regionale nummers in Spanje bellen voor meer informatie over het coronavirus: www.mscbs.gob.es, of kijken op de interactieve kaart van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid.

 

4. Coronamaatregelen in België

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl. Daarop kan u alle geldende maatregelen in België raadplegen.

 

5. FAQ COVID-19

Kunnen de Ambassade en Consulaten van België in Spanje mij helpen met mijn vaccinatie?
Neen, de ambassade en consulaten hebben geen bevoegdheid voor de vaccinatie. Contacteer uw centro de salud of Autonome Regio voor meer informatie over de vaccinatie in Spanje. Belgen die in Spanje wonen maar zich in België wensen te laten vaccineren, kunnen deze pagina raadplegen.

Kan ik bij de Ambassade en Consulaten van België in Spanje een uitzondering op de quarantaine of test krijgen of een bepaald attest verkrijgen?
Neen, de ambassade en consulaten hebben geen bevoegdheid om uitzonderingen toe te staan of attesten uit te reiken.

Ik reis naar België en blijf er langer dan 48 uur. Moet ik formulieren invullen en tests doen?
Het PLF en, als u afreist uit een rode zone, een negatieve PCR-test of het Europees Digitaal COVID-Certificaat. Om Frankrijk door te rijden: zie reisadvies voor Frankrijk

Ik reis naar België en blijf er minder dan 48 uur. Moet ik formulieren invullen en tests doen?
- U reist met het vliegtuig of de boot en verlaat de internationale zone van de (lucht)haven niet: Enkel het PLF.
- U reist met het vliegtuig of de boot en verlaat de internationale zone van de (lucht)haven wel: Het PLF en, als u afreist uit een rode zone, een negatieve PCR-test of het Europees Digitaal COVID-Certificaat. Om Frankrijk door te rijden: zie reisadvies voor Frankrijk
- U reist met de wagen, bus of trein: Geen PLF. Als u afreist uit een rode zone, een negatieve PCR-test of het Europees Digitaal COVID-Certificaat. Om Frankrijk door te rijden: zie reisadvies voor Frankrijk

Ik reis van één land naar een ander met tussenstop in een Spaanse luchthaven. Moet ik een Europees Digitaal COVID-Certificaat of andere negatieve covidtest, vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat kunnen voorleggen aan de Spaanse politie?
Neen, internationale reizigers in transit moeten niet aan deze verplichting voldoen zolang de tussenstop minder dan 24 uur duurt en de reizigers de luchthaven in kwestie niet verlaten. Het FCS-formulier is wel verplicht voor internationale reizigers in transit.

Ik ben inwoner van Spanje en begin mijn reis naar België in een oranje of groene zone maar neem het vliegtuig in een rode zone. Moet ik over een Europees Digitaal COVID-Certificaat beschikken?
De Belgische overheid verplicht personen die tijdens de voorbije 14 dagen niet in een rode zone zijn geweest, niet om over een Europees Digitaal COVID-Certificaat te beschikken. Wanneer u een rode zone hebt doorkruist zonder er werkelijk te stoppen (bijv. om er het vliegtuig te nemen) moet u dit niet aanduiden in het PLF-formulier. Echter, aangezien uw vliegtuig vertrekt in een rode zone, kan het zijn dat uw luchtvaartmaatschappij u wél een negatieve PCR-test of het Europees Digitaal COVID-Certificaat zal opeisen (hoewel het dus in theorie niet moet). Contacteer uw luchtvaartmaatschappij om zich hiervan te vergewissen.

Mag ik als Belg vrij Andorra binnen en buiten?
Ja, als u vanuit een land van de Schengenzone afreist naar Andorra. Op het Spaanse of Franse grondgebied dient u wel de geldende maatregelen in Spanje en Frankrijk te respecteren.

Hoeveel personen kunnen een auto delen in Spanje?
Er bestaat geen limiet op het aantal personen die een wagen mogen delen, afgezien van het maximum aantal personen die samen mogen komen op openbare plaatsen (verschilt per Autonome Regio). Wanneer er zich meerdere personen van verschillende huishoudens in eenzelfde voertuig bevinden, moeten ze een masker dragen.

En een taxi?
In taxi's gelden dezelfde principes, maar geen enkele klant mag zich op de eerste rij plaatsen en het dragen van een masker is steeds verplicht.

Wanneer is het dragen van een mondmasker verplicht in Spanje?
Zie het reisadvies voor Spanje van de FOD Buitenlandse Zaken, dat regelmatig wordt bijgewerkt.

Bestaat er een centraal infonummer?
Elke Autonome Regio heeft zijn eigen telefoonnummer voor informatie. 112 is enkel bedoeld voor noodgevallen en in geen enkel geval voor informatie.

 

Laatste actualisatie informatie: 02/08/'21