Ambassade en Consulaten van België in Spanje
Home Informatie coronavirus "COVID-19"

Informatie coronavirus "COVID-19"

  1. Reizen van België naar Spanje
  2. Reizen van Spanje naar België
  3. Coronamaatregelen in Spanje
  4. Coronamaatregelen in België
  5. FAQ COVID-19

Het Belgische reisverbod voor niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie vervalt is op 19 april vervallen. Wat betreft reizen buiten de Europese Unie, blijven de Europese regels van kracht. Er blijft evenwel een negatief reisadvies gelden voor alle niet-essentiële reizen. Bij aankomst in België geldt een strikt regime van verplichte testing en quarantaine voor wie uit een rode zone komt. Op basis van het Passenger Location Form zal de politie nagaan wie zich niet laat testen. Wie zich niet houdt aan de testregels, riskeert een coronaboete van 250 euro.

1. Reizen van België naar Spanje

De Spaanse autoriteiten verplichten reizigers die met het vliegtuig of de boot naar Spanje reizen op voorhand het FCS-formulier (Formulario de Control Sanitario of Health Control Form) in te vullen. Deze reizigers moeten ook in het bezit zijn van een recent negatief PCR-, TMA- of LAMP-testresultaat (max. 72 uur vóór aankomst in de (lucht)haven in Spanje) in het Frans, Duits, Engels of Spaans.

Meer informatie om te reizen naar Spanje vindt u in het reisadvies voor Spanje van de FOD Buitenlandse Zaken en op www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

 

2. Reizen van Spanje naar België

Vijf aandachtspunten:

1) Vergeet niet het Passagier Lokalisatie Formulier in te vullen vóór uw reis.

2) Alle niet-inwoners (personen die niet in België wonen) vanaf 6 jaar die van een rode zone naar België reizen moeten verplicht een recent negatief PCR-testresultaat (max. 72 uur vóór vertrek naar het land) in het Nederlands, Frans, Duits of Engels voorleggen.

Opgelet!

- Inwoners zijn in theorie niet aan deze verplichting onderworpen, maar moeten zich laten testen bij aankomst in België. Contacteer echter, als u inwoner bent, op voorhand uw luchtvaartmaatschappij om na te gaan of zij van u een negatief PCR-testresultaat zal eisen of niet! 

- (Niet-)inwoners die per wagen reizen én maar 48 uur in het buitenland verbleven hebben of in België zullen verblijven, zijn vrijgesteld van de test.

3) Indien u door Frankrijk rijdt, gelieve dan ook het reisadvies voor Frankrijk te raadplegen.

4) Indien u naar België reist om professionele of andere dwingende redenen en u moet zich in quarantaine plaatsen, mag deze quarantaine tijdelijk opgeheven worden in de gevallen die opgelijst worden op de pagina www.info-coronavirus.be/nl/uitzonderingen/. U wordt aangeraden de nodige documentatie die dit aantoont mee te nemen.

5) Indien u voor een periode van 48 uur tot vijf dagen naar België gaat voor werk, dient uw Belgische werkgever of klant het BTA-formulier in te vullen, waardoor een code gegenereerd wordt die in het online PLF-formulier ingegeven kan worden. Zonder deze code kan een reis niet als professioneel beschouwd worden. De professionele aard van uw reis zal in aanmerking genomen worden bij de beslissing over de oplegging van de quarantaine. Zie de hierboven vermelde website. Voor vragen over dit BTA-formulier, contacteer de FOD Economie.

Meer informatie om te reizen naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

 

3. Coronamaatregelen in Spanje

Informatie over de huidige coronamaatregelen in Spanje vindt u in het reisadvies voor Spanje van de FOD Buitenlandse Zaken, dat regelmatig wordt geüpdated. Voor specieke vragen omtrent de interpretatie van de geldende regels in uw zone, contacteer uw regionaal bestuur, gemeentebestuur of de lokale politie!

U kan volgende regionale nummers in Spanje bellen voor meer informatie over het coronavirus: www.mscbs.gob.es, of kijken op de interactieve kaart van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid.

 

4. Coronamaatregelen in België

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl. Daarop kan u alle geldende maatregelen in België raadplegen.

 

5. FAQ COVID-19

Kunnen de Ambassade en Consulaten van België in Spanje mij helpen met mijn vaccinatie?
Neen, de ambassade en consulaten hebben geen bevoegdheid voor de vaccinatie. Contacteer uw centro de salud of Autonome Regio voor meer informatie over de vaccinatie in Spanje.

Kan ik bij de Ambassade en Consulaten van België in Spanje een uitzondering op de quarantaine of test krijgen of een bepaald attest verkrijgen?
Neen, de ambassade en consulaten hebben geen bevoegdheid om uitzonderingen toe te staan of attesten uit te reiken.

Mijn eindbestemming is België. Moet ik formulieren invullen en quarantaine en tests doen?
- U reist met de wagen en verblijft minder dan 48 uur op Belgisch grondgebied: niets vereist. Om Frankrijk door te rijden: zie reisadvies voor Frankrijk.
- U reist met de wagen en verblijft langer dan 48 uur op Belgisch grondgebied: PLF en mogelijks quarantaine en PCR-tests (niet-inwoners moeten hun eerste PCR-test al uitgevoerd hebben vooraleer ze naar België afreizen). Let op: voor professionele reizen van min. 48 uur en max. 5 dagen kan van het BTA-formulier gebruik gemaakt worden. Om Frankrijk door te rijden: zie reisadvies voor Frankrijk.
- U reist met het vliegtuig, de boot, de bus of de trein: PLF en mogelijks quarantaine en PCR-tests (niet-inwoners moeten hun eerste PCR-test al uitgevoerd hebben vooraleer ze naar België afreizen). Let op: voor professionele reizen van min. 48 uur en max. 5 dagen kan van het BTA-formulier gebruik gemaakt worden. Om Frankrijk door te rijden: zie reisadvies voor Frankrijk.

Mijn eindbestemming is niet België, maar ik moet het land doorkruisen (verblijf van minder dan 48 uur). Moet ik formulieren invullen en de quarantaine en tests doen?
- U reist met het vliegtuig of de boot en verlaat de internationale zone van de (lucht)haven niet: enkel PLF.
- U reist met het vliegtuig of de boot en verlaat de internationale zone van de (lucht)haven wel: PLF en PCR-test (niet-inwoners moeten hun PCR-test al uitgevoerd hebben vooraleer ze naar België afreizen). 
- U reist per bus of per trein: PLF en PCR-test (niet-inwoners moeten hun PCR-test al uitgevoerd hebben vooraleer ze naar België afreizen). Om Frankrijk door te rijden: zie reisadvies voor Frankrijk.
- U reist met de wagen: niets vereist. Om Frankrijk door te rijden: zie reisadvies voor Frankrijk.

In geval van quarantaineplicht in België, moet ik minstens zeven dagen lang in België blijven?
Ja, u mag België niet verlaten vooraleer uw quarantaine afgelopen is (negatief resultaat tweede PCR-test).

Ik reis van één land naar een ander met tussenstop in een Spaanse luchthaven. Moet ik een negatieve covidtest kunnen voorleggen aan de Spaanse politie?
Neen, internationale reizigers in transit moeten niet aan deze verplichting voldoen zolang ze de internationale zone van de luchthaven in kwestie niet verlaten.

Mag ik als Belg vrij Andorra binnen en buiten?
Ja, als u vanuit een land van de Schengenzone afreist naar Andorra. Op het Spaanse of Franse grondgebied dient u wel de geldende maatregelen in Spanje en Frankrijk te respecteren.

Mijn vlucht of hotelreservatie is geannuleerd. Wat moet ik doen?
U neemt best contact op met uw reisagentschap of transportmaatschappij om logement ter plaatse te vinden of terug te keren naar België. Informatie over annuleringen en reisverzekeringen vindt u ook terug op de website de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie.

Hoeveel personen kunnen een auto delen in Spanje?
Er bestaat geen limiet op het aantal personen die een wagen mogen delen, afgezien van het maximum aantal personen die samen mogen komen op openbare plaatsen. Wanneer er zich meerdere personen van verschillende huishoudens in eenzelfde voertuig bevinden, moeten ze een masker dragen.

En een taxi?
In taxi's gelden dezelfde principes, maar geen enkele klant mag zich op de eerste rij plaatsen en het dragen van een masker is steeds verplicht.

Wanneer is het dragen van een mondmasker verplicht in Spanje?
Zie het reisadvies voor Spanje van de FOD Buitenlandse Zaken, dat regelmatig wordt bijgewerkt.

Bestaat er een centraal infonummer?
Elke Autonome Regio heeft zijn eigen telefoonnummer voor informatie. 112 is enkel bedoeld voor noodgevallen en in geen enkel geval voor informatie.

 

Laatste actualisatie informatie: 28/04/'21