Ambassade en Consulaten van België in Spanje
Home Informatie coronavirus "COVID-19"

Informatie coronavirus "COVID-19"

 1. Reizen van België naar Spanje
 2. Reizen van Spanje naar België
 3. Coronamaatregelen in Spanje
 4. Coronamaatregelen in België
 5. FAQ COVID-19

Het Belgische reisverbod voor niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie is op 19 april 2021 vervallen. Vanaf 1 juli 2021 blijven enkel de reizen buiten de Europese Unie sterk afgeraden.

1. Reizen van België naar Spanje

Alle voorwaarden om Spanje binnen te mogen vindt u terug op de website van het Ministerie van Volksgezondheid van Spanje.

De Spaanse autoriteiten verplichten reizigers, ook kinderen, die met het vliegtuig of de boot naar Spanje reizen (ook transit) op voorhand het Formulario de Control Sanitario of Health Control Form in te vullen: FCS-formulier voor vliegtuig / FCS-formulier voor boot (géén papieren versie beschikbaar; het is verplicht het formulier elektronisch in te vullen).

Bovendien:

1° Reizigers afkomstig uit een groene zone (geen enkele zone in België): moeten over geen andere documenten beschikken.

2° Reizigers afkomstig uit een donkerrode, rode, oranje of grijze zone (gans België): alle reizigers vanaf 12 jaar moeten in het bezit zijn van:

ofwel een negatief testresultaat van een NAAT-test (PCR, TMA of LAMP) die ten vroegste 72 uur vóór de aankomst in Spanje werd afgenomen of antigeentest (géén zelftest) die ten vroegste 48 uur vóór de aankomst in Spanje werd afgenomen (taal: Spaans, Engels, Frans of Duits), 

- ofwel een EU Digitaal COVID-Certificaat dat een van de volgende bewijzen bevat:

 • een vaccinatiecertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men minstens 14 dagen vóór de reis volledig (2 dosissen, of 1 voor Janssen) gevaccineerd is met een vaccin dat erkend wordt door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) **, of
 • een herstelcertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men recent de ziekte overwonnen heeft. Dit moet een positief NAAT-testresultaat (PCR, TMA of LAMP) van minimum 11 dagen vóór de afgifte van het certificaat bevatten en verliest zijn geldigheid 180 dagen na de staalafname, of
 • een negatief testresultaat van een NAAT-test (PCR, TMA of LAMP) die ten vroegste 72 uur vóór de aankomst in Spanje werd afgenomen, of antigeentest (géén zelftest) die ten vroegste 48 uur vóór de aankomst in Spanje werd afgenomen (taal: Spaans, Engels, Frans of Duits).

** Geldigheidsduur: Vanaf 1 februari 2022 heeft het vaccinatiecertificaat een geldigheidsduur van 9 maanden vanaf de laatste dosis van de eerste vaccinatiereeks (2 dosissen, of 1 voor Janssen).

Meer informatie om te reizen van België naar Spanje vindt u in het reisadvies voor Spanje van de FOD Buitenlandse Zaken en op www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

 

2. Reizen van Spanje naar België

U vindt alle informatie over reizen naar België op www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

De Belgische autoriteiten verplichten alle reizigers die naar België reizen (ook transit) op voorhand het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in te vullen (géén papieren versie beschikbaar; het is verplicht het formulier elektronisch in te vullen)

Bovendien:

1° Reizigers die gedurende de laatste 14 dagen in een oranje of groene zone zijn geweest: moeten over geen andere documenten beschikken. (Opgelet! De Belgische overheid neemt de finale beslissing hierover op basis van de gegevens die ingegeven worden in het PLF.)

2° Reizigers die gedurende de laatste 14 dagen in een rode zone zijn geweest: alle reizigers vanaf 12 jaar moeten in het bezit zijn van:

- ofwel een negatief testresultaat van een PCR-test die ten vroegste 72 uur vóór de aankomst in België werd afgenomen of antigeentest (géén zelftest) die ten vroegste 36 uur vóór de aankomst in België werd afgenomen (taal: Nederlands, Frans, Duits of Engels) *,

- ofwel een EU Digitaal COVID-Certificaat dat een van de volgende bewijzen bevat:

 • een vaccinatiecertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men minstens 14 dagen vóór de reis volledig (2 dosissen, of 1 voor Janssen; zie ook 5. FAQ COVID-19 onderaan deze pagina) gevaccineerd is met een vaccin dat erkend wordt door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) **, of
 • een herstelcertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men recent de ziekte overwonnen heeft. Dit moet een positief PCR-testresultaat (antigeentest wordt niet aanvaard) van minimum 11 dagen vóór de afgifte van het certificaat bevatten en verliest zijn geldigheid 180 dagen na de staalafname, of
 • een negatief testresultaat van een PCR-test die ten vroegste 72 uur vóór de aankomst in België werd afgenomen, of antigeentest (géén zelftest) die ten vroegste 36 uur vóór de aankomst in België werd afgenomen (taal: Nederlands, Frans, Duits of Engels) *.

* Quarantaine in Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Reizigers die uit een rode zone komen zonder vaccinatie- of herstelcertificaat en zullen verblijven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zullen daar aan een quarantaine van 10 dagen onderworpen worden. Raadpleeg de officiële berichtgeving op www.ccc-ggc.brussels/nl/news/

** Geldigheidsduur: Vanaf 1 februari 2022 heeft het vaccinatiecertificaat een geldigheidsduur van 9 maanden vanaf de laatste dosis van de eerste vaccinatiereeks (2 dosissen, of 1 voor Janssen).

Opgelet!

- Indien u door Frankrijk rijdt, gelieve dan ook het reisadvies voor Frankrijk te raadplegen.

- De luchtvaartmaatschappijen controleren of u de juiste documenten bijheeft bij het boarden! 

 

3. Coronamaatregelen in Spanje

Informatie over de huidige coronamaatregelen in Spanje vindt u in het reisadvies voor Spanje van de FOD Buitenlandse Zaken, dat regelmatig wordt geüpdatet. Voor specieke vragen omtrent de interpretatie van de geldende regels in uw zone, contacteer uw regionaal bestuur, gemeentebestuur of de lokale politie!

U kan volgende regionale nummers in Spanje bellen voor meer informatie over het coronavirus: www.mscbs.gob.es.

 

4. Coronamaatregelen in België

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl. Daarop kan u alle geldende maatregelen in België raadplegen.

 

5. FAQ COVID-19

Kunnen de Ambassade en Consulaten van België in Spanje mij helpen met mijn vaccinatie?
Neen, de ambassade en consulaten hebben geen bevoegdheid voor de vaccinatie. Contacteer uw centro de salud of Autonome Regio voor meer informatie over de vaccinatie in Spanje. Belgen die in Spanje wonen maar zich in België wensen te laten vaccineren, kunnen deze pagina raadplegen.

Kan ik bij de Ambassade en Consulaten van België in Spanje een uitzondering op de quarantaine of test krijgen of een bepaald attest verkrijgen?
Neen, de ambassade en consulaten hebben geen bevoegdheid om uitzonderingen toe te staan of attesten uit te reiken.

Ik reis naar België en blijf er langer dan 48 uur. Moet ik formulieren invullen en tests doen?
Het PLF en, als u afreist uit een rode zone, een negatieve COVID-test of het Europees Digitaal COVID-Certificaat. Om Frankrijk door te rijden: zie reisadvies voor Frankrijk

Ik reis naar België en blijf er minder dan 48 uur. Moet ik formulieren invullen en tests doen?
- U reist met het vliegtuig of de boot en verlaat de internationale zone van de (lucht)haven niet: Enkel het PLF.
- U reist met het vliegtuig of de boot en verlaat de internationale zone van de (lucht)haven wel: Het PLF en, als u afreist uit een rode zone, een negatieve COVID-test of het Europees Digitaal COVID-Certificaat. Om Frankrijk door te rijden: zie reisadvies voor Frankrijk
- U reist met de wagen, bus of trein: Geen PLF. Als u afreist uit een rode zone, een negatieve COVID-test of het Europees Digitaal COVID-Certificaat. Om Frankrijk door te rijden: zie reisadvies voor Frankrijk

Ik reis van één land naar een ander met tussenstop in een Spaanse luchthaven. Moet ik een Europees Digitaal COVID-Certificaat of andere negatieve covidtest, vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat kunnen voorleggen aan de Spaanse politie?
Neen, internationale reizigers in transit moeten niet aan deze verplichting voldoen zolang de tussenstop minder dan 24 uur duurt en de reizigers de luchthaven in kwestie niet verlaten. Het FCS-formulier is wel verplicht voor internationale reizigers in transit.

Ik ben inwoner van Spanje en begin mijn reis naar België in een oranje of groene zone maar neem het vliegtuig in een rode zone. Moet ik over een Europees Digitaal COVID-Certificaat beschikken?
De Belgische overheid verplicht personen die tijdens de voorbije 14 dagen niet in een rode zone zijn geweest, niet om over een Europees Digitaal COVID-Certificaat te beschikken. Wanneer u een rode zone hebt doorkruist zonder er werkelijk te stoppen (bijv. om er het vliegtuig te nemen) moet u dit niet aanduiden in het PLF-formulier. Echter, aangezien uw vliegtuig vertrekt in een rode zone, kan het zijn dat uw luchtvaartmaatschappij u wél een negatieve COVID-test of het Europees Digitaal COVID-Certificaat zal opeisen (ook al moet het in theorie niet). Contacteer uw luchtvaartmaatschappij om zich hiervan te vergewissen.

Ik heb COVID gehad en heb daarom maar één dosis gekregen in Spanje. Geldt mijn Europees Digitaal COVID-Certificaat om naar België te reizen?
Ja, uw Europees Digitaal COVID-Certificaat is geldig, los van de lokale vaccinatiepolitiek.

Mag ik als Belg vrij Andorra binnen en buiten?
Ja, als u vanuit een land van de Schengenzone afreist naar Andorra. Op het Spaanse of Franse grondgebied dient u wel de geldende maatregelen in Spanje en Frankrijk te respecteren.

Hoeveel personen kunnen een taxi delen in Spanje?
Er bestaat geen limiet op het aantal personen die een taxi mogen delen, afgezien van het maximum aantal personen die samen mogen komen op openbare plaatsen (verschilt per Autonome Regio). Geen enkele klant mag zich op de eerste rij plaatsen en het dragen van een masker is steeds verplicht.

Wanneer is het dragen van een mondmasker verplicht in Spanje?
Zie het reisadvies voor Spanje van de FOD Buitenlandse Zaken, dat regelmatig wordt bijgewerkt.

Bestaat er een centraal infonummer?
Elke Autonome Regio heeft zijn eigen telefoonnummer voor informatie. 112 is enkel bedoeld voor noodgevallen en in geen enkel geval voor informatie.

 

Laatste actualisatie informatie: 17/01/'22