Ambassade en Consulaten van België in Spanje
Home Informatie coronavirus "COVID-19"

Informatie coronavirus "COVID-19"

Op deze pagina vindt u algemene informatie terug over de Covid-19-crisis. Voor gedetailleerdere informatie, klik op de verschillende links in de tekst. Vergeet niet de FAQ meer naar onderen op deze pagina te raadplegen.

1. Reizen van Spanje naar België

Indien u de laatste 14 dagen in een van de rode risicogebieden bent geweest volgens de kleurencode van de Belgische overheid, zal u een quarantaine en een test moeten doen bij aankomst in België (dus niet op voorhand in Spanje). Als u uit een oranje risicogebied komt, wordt u een quarantaine aangeraden maar ze is niet verplicht. Om te weten te komen waar u de test kan doen, raadpleeg deze pagina. U kan er ook voor kiezen de test te doen bij aankomst op de luchthaven van Zaventem. Voor meer informatie over de quarantaine, kijk op deze pagina (helemaal onderaan, onder Internationaal). Raadpleeg ook de FAQ onderaan deze pagina.

Opgelet! Indien u naar België reist om professionele of andere dwingende redenen, mag de quarantaine onderbroken worden om het essentiële reisdoel te vervullen en enkel in die mate dat deze activiteit niet kan worden uitgesteld. U wordt aangeraden de nodige documentatie die dit aantoont mee te nemen. Bepaalde professionele sectoren zijn ook niet onderworpen aan de quarantaine. Voor meer informatie, kijk hier (helemaal onderaan, onder Internationaal). 

Het in te vullen online formulier om naar België te reizen vindt u hier terug. Alle reizigers zijn verplicht dit formulier in te vullen, onafhankelijk van het feit of ze in een risicogebied geweest zijn of niet.

De luchthavens zijn niet gesloten, maar het luchtverkeer is wel nog steeds verminderd. Contacteer de luchtvaartmaatschappijen voor meer info!

 

2. Reizen van België naar Spanje

Het reisadvies voor Spanje (met o.a. informatie over de medische controles op de luchthaven, het in te vullen document) kan u lezen op de specifieke pagina op de website van de FOD Buitenlandse Zaken

U kan, in het kader van van de beslissing van het Overlegcomité van 8 juli, de kleurencode voor de verschillende zones van het Spaanse grondgebied raadplegen op de hoofdpagina van de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Vanaf vrijdag 25 september 2020 zal het toegestaan doch ten zeerste afgeraden zijn naar rode zones te reizen.

De Spaanse autoriteiten hebben strikte gezondheidscontroles in werking gesteld voor reizigers die met het vliegtuig in Spanje aankomen. Zij moeten een document invullen waarin zij hun vertrekplaats aangeven en of ze met het virus in contact zijn geweest. Dit formulier kan ingevuld worden op de website www.spth.gob.es op elk moment vóór het aanvatten van de reis. Echter, het stuk van het formulier dat vragen bevat in verband met de gezondheid van de reiziger kan pas vervolledigd worden gedurende de laatste 48 uur vóór aankomst in Spanje. Na invulling en ondertekening van het gehele formulier, ontvangt de reiziger een QR-code. Nadien wordt bij aankomst op de Spaanse luchthaven van bestemming de QR-code opgevraagd, de temperatuur gemeten en een visueel onderzoek uitgevoerd vooraleer toegang tot het grondgebied verleend wordt. Indien een van beide testen niet met succes wordt doorstaan, volgt er een grondiger medisch onderzoek, dat kan leiden tot een verplichte quarantaine of een verwijzing naar de lokale gezondheidszorg.       

Informatie over annuleringen en reisverzekeringen vindt u terug op de website de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie.

 

3. Coronamaatregelen in Spanje

U kan volgende regionale nummers in Spanje bellen voor meer informatie over het coronavirus: www.mscbs.gob.es

Enkel in geval van nood, bel naar 112.

Momenteel hangen de maatregelen in het kader van de Covid-19 af van de Autonome Regio’s, en niet langer van de nationale overheid. Enkele maatregelen blijven echter nationaal bepaald. Zo blijft het gebruik van een mondmasker op alle openbare plaatsen verplicht voor iedereen vanaf zes jaar. Uitzonderingsgevallen: ademhalingsproblemen die kunnen verergeren door het gebruik van een masker, andere medische redenen waarbij het gebruik van een masker afgeraden wordt (met documenten aan te tonen), gedragsveranderingen veroorzaakt door een handicap of hulpbehoevendheid waardoor het onmogelijk is om een masker te dragen, activiteiten die incompatibel zijn met het dragen van een masker, en overmacht of situatie van noodzaak. In de horeca zal er alles aan gedaan moeten worden om de afstand van 1,5 meter tussen klanten te kunnen bewaren. Wanneer dit niet mogelijk is, moeten de nodige hygiënische maatregelen in acht worden genomen om besmetting te vermijden. Deze maatregelen houden pas op te bestaan van zodra de nationale regering het einde van de sanitaire crisis verklaart. Voor specieke vragen omtrent de interpretatie van de geldende regels in uw zone, contacteer uw regionaal bestuur, gemeentebestuur of de lokale politie!

 

4. Coronamaatregelen in België

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl

 

-------

FAQ COVID-19

Ik reis van een Spaanse luchthaven in een rode of oranje zone naar België. Moet ik in quarantaine?
Enkel als u in een rode zone bent geweest volgens de classificatie die beschikbaar is op de hoofdpagina van de website van de FOD Buitenlandse Zaken, moet u bij aankomst in België in quarantaine en een test doen (dus niet op voorhand in Spanje). Een tussenstop in een rode zone zonder de luchthaven te verlaten telt niet als verblijf in een rode zone, en als u met andere vervoersmiddelen afreist naar een luchthaven in een rode zone om er meteen een vliegtuig te pakken, telt die rode zone ook niet mee voor de quarantaine en test in België. Bent u in een oranje zone geweest, is noch de quarantaine noch de test verplicht. Om te weten te komen waar u de test kan doen na aankomst in België, raadpleeg deze pagina. Opgelet! Indien u naar België reist om professionele of andere dwingende redenen, mag de quarantaine onderbroken worden om het essentiële reisdoel te vervullen en enkel in die mate dat deze activiteit niet kan worden uitgesteld. U wordt aangeraden de nodige documentatie die dit aantoont mee te nemen. Voor meer informatie, kijk op deze pagina.

Ik reis van het ene land naar het andere met tussenstop in België of ik reis het land door met de auto. Moet ik het formulier invullen en de quarantaine en test doen?
Als u meteen doorreist zonder ergens te stoppen op Belgische grondgebied moet u geen quarantaine of test doen. Het enige wat u dient te doen, als u een tussenstop maakt in een Belgische luchthaven of haven, is het online formulier invullen.

In geval van quarantaineplicht in België, moet ik twee weken lang in België blijven?
Neen, indien niet vastgesteld is dat u coronavirus heeft, verlaat u België wanneer u wilt. U blijft echter in quarantaine voor zolang uw kort verblijf in België duurt.

Zijn de quarantaine en test ook verplicht als ik minder dan 48 uur in België blijf?
De quarantaine wel, de test niet. Als u slechts een tussenstop maakt in België of het land doorkruist met de auto, raadpleeg dan de tweede vraag in deze FAQ.

Wat zijn de maatregelen die genomen worden op de luchthavens?
Lees het reisadvies op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Wat moet ik doen als ik in Spanje wil of moet blijven?
In dit geval dient u de voorschriften van de nationale en lokale autoriteiten te volgen. Voor alle in Spanje verblijvende personen, Spanjaarden en mensen met een andere nationaliteit, gelden dezelfde maatregelen. Er is sprake van een nationale noodsituatie waarin van iedereen begrip, medewerking en solidariteit wordt gevraagd.

Gaan de grenzen tussen België en Spanje of Frankrijk en Spanje gesloten worden?
Dat is mogelijk. Momenteel is dat echter nog niet het geval.

Mag ik als Belg vrij Andorra binnen en buiten?
Ja, als u vanuit een land van de Schengenzone afreist naar Andorra.

Wat moet ik doen als mijn luchtvaartmaatschappij niet meer vanuit Spanje naar België vliegt?
In dit geval dient u contact op te nemen met uw vliegmaatschappij of touroperator om de mogelijkheden voor het omboeken van uw vlucht te bezien.

Mijn vlucht of hotelreservatie is geannuleerd. Wat moet ik doen?
U neemt best contact op met uw reisagentschap of transportmaatschappij om logement ter plaatse te vinden of terug te keren naar België. Informatie over annuleringen en reisverzekeringen vindt u ook terug op de website de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie.

Hoeveel personen kunnen een auto delen in Spanje?
Er is geen limiet meer op het aantal personen die een wagen mogen delen. Wanneer er zich meerdere personen van verschillende huishoudens in eenzelfde voertuig bevinden, moeten ze een masker dragen.

En een taxi?
In taxi's gelden dezelfde principes, maar geen enkele klant mag zich op de eerste rij plaatsen en het dragen van een masker is steeds verplicht.

Wanneer is het dragen van een mondmasker verplicht in Spanje?
Op alle openbare plaatsen voor iedereen vanaf zes jaar. Uitzonderingsgevallen: ademhalingsproblemen die kunnen verergeren door het gebruik van een masker, andere medische redenen waarbij het gebruik van een masker afgeraden wordt (met documenten aan te tonen), gedragsveranderingen veroorzaakt door een handicap of hulpbehoevendheid waardoor het onmogelijk is om een masker te dragen, activiteiten die incompatibel zijn met het dragen van een masker, en overmacht of situatie van noodzaak.

Bestaat er een centraal infonummer?
Elke Autonome Regio heeft zijn eigen telefoonnummer voor informatie. 112 is enkel bedoeld voor noodgevallen en in geen enkel geval voor informatie.

 

Laatste actualisatie informatie: 23/09/'20