Ambassade en Consulaten van België in Spanje
Home Informatie coronavirus "COVID-19"

Informatie coronavirus "COVID-19"

1. Reizen van Spanje naar België

Sinds 15 juni zijn de grenzen van België geopend voor Schengenburgers. Sinds 21 juni kan men ook zonder beperkingen van Spanje naar België reizen.

Indien u echter uit een van de rode risicogebieden komt volgens de kleurencode van de Belgische overheid, zal u een quarantaine moeten doen bij aankomst in België.

De luchthavens zijn niet gesloten, maar het luchtverkeer is wel nog steeds verminderd. Contacteer de luchtvaartmaatschappijen voor meer info! 

 

2. Reizen van België naar Spanje

De grenzen van Spanje zijn sinds 21 juni geopend voor Schengenburgers.

Het algemeen reisadvies voor Spanje (met o.a. informatie over de medische controles op de luchthaven, het in te vullen document) kan u lezen op de specifieke pagina op de website van de FOD Buitenlandse Zaken

U kan, in het kader van van de beslissing van het Overlegcomité van 8 juli, de kleurencode voor de verschillende zones van het Spaanse grondgebied raadplegen op de hoofdpagina van de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Informatie over annuleringen en reisverzekeringen vindt u terug op de website de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie.

 

3. Coronamaatregelen in Spanje

U kan volgende regionale nummers in Spanje bellen voor meer informatie over het coronavirus: www.mscbs.gob.es

Enkel in geval van nood, bel naar 112.

Momenteel hangen de maatregelen in het kader van de Covid-19 af van de Autonome Regio’s, en niet langer van de nationale overheid. Enkele maatregelen blijven echter nationaal bepaald. Zo blijft het gebruik van een mondmasker op openbare plaatsen verplicht voor iedereen boven zes jaar wanneer de afstand tussen personen niet bewaard kan worden. Die afstand werd verminderd van 2 meter naar 1,5 meter. (PAS OP: In Catalonië en de Balearen bestaat de voorwaarde van de afstand met andere personen niet, dus het mondmasker is altijd verplicht op openbare plaatsen!) Eveneens wanneer u in de wagen zit met personen met een andere woonplaats zal u een mondmasker moeten blijven dragen. In volgende gevallen moet het echter niet: ademhalingsproblemen die kunnen verergeren door het gebruik van een masker, andere medische redenen waarbij het gebruik van een masker afgeraden wordt (met documenten aan te tonen) of gedragsveranderingen veroorzaakt door een handicap of hulpbehoevendheid waardoor het onmogelijk is om een masker te dragen, activiteiten die incompatibel zijn met het dragen van een masker, en overmacht of situaties van noodzaak. In de horeca zal er alles aan gedaan moeten worden om de afstand van 1,5 meter tussen klanten te kunnen bewaren. Wanneer dit niet mogelijk is, moeten de nodige hygiënische maatregelen in acht worden genomen om besmetting te vermijden. Deze maatregelen houden pas op te bestaan van zodra de nationale regering het einde van de sanitaire crisis verklaart. Voor specieke vragen omtrent de interpretatie van de geldende regels in uw zone, contacteer uw regionaal bestuur, gemeentebestuur of de lokale politie!

 

4. Coronamaatregelen in België

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl

 

-------

FAQ COVID-19

Ik reis van België naar Spanje of omgekeerd. Moet ik in quarantaine?
Enkel als u in een rode zone bent geweest volgens de classificatie die beschikbaar is op de hoofdpagina van de website van de FOD Buitenlandse Zaken, moet u bij aankomst in België in quarantaine.

Wat zijn de maatregelen die genomen worden op de luchthavens?
Lees het reisadvies op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Wat moet ik doen als ik in Spanje wil of moet blijven?
In dit geval dient u de voorschriften van de nationale en lokale autoriteiten te volgen. Voor alle in Spanje verblijvende personen, Spanjaarden en mensen met een andere nationaliteit, gelden dezelfde maatregelen. Er is sprake van een nationale noodsituatie waarin van iedereen begrip, medewerking en solidariteit wordt gevraagd.

Mag ik als Belg vrij Andorra binnen en buiten?
Ja, als u vanuit een land van de Schengenzone afreist naar Andorra.

Wat moet ik doen als mijn luchtvaartmaatschappij niet meer vanuit Spanje naar België vliegt?
In dit geval dient u contact op te nemen met uw vliegmaatschappij of touroperator om de mogelijkheden voor het omboeken van uw vlucht te bezien.

Mijn vlucht of hotelreservatie is geannuleerd. Wat moet ik doen?
U neemt best contact op met uw reisagentschap of transportmaatschappij om logement ter plaatse te vinden of terug te keren naar België. Informatie over annuleringen en reisverzekeringen vindt u ook terug op de website de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie.

Hoeveel personen kunnen een auto delen?
Er is geen limiet meer op het aantal personen die een wagen mogen delen. Wanneer er zich meerdere personen van verschillende huishoudens in eenzelfde voertuig bevinden, moeten ze een masker dragen.

En een taxi?
In taxi's gelden dezelfde principes, maar geen enkele klant mag zich op de eerste rij plaatsen en het dragen van een masker is steeds verplicht.

Wanneer is het dragen van een mondmasker verplicht?
Op alle openbare plaatsen voor iedereen vanaf zes jaar, telkens wanneer het niet mogelijk is anderhalve meter afstand te bewaren met andere personen (in Catalonië en Balearen: altijd). Uitzonderingsgevallen: ademhalingsproblemen die kunnen verergeren door het gebruik van een masker, andere medische redenen waarbij het gebruik van een masker afgeraden wordt (met documenten aan te tonen), gedragsveranderingen veroorzaakt door een handicap of hulpbehoevendheid waardoor het onmogelijk is om een masker te dragen, activiteiten die incompatibel zijn met het dragen van een masker, en overmacht of situatie van noodzaak.

Bestaat er een centraal infonummer?
Elke Autonome Regio heeft zijn eigen telefoonnummer voor informatie. 112 is enkel bedoeld voor noodgevallen en in geen enkel geval voor informatie.

 

Laatste actualisatie informatie: 10/07/'20