Ambassade en Consulaten van België in Spanje
Home Informatie coronavirus "COVID-19"

Informatie coronavirus "COVID-19"

  1. Reizen van België naar Spanje
  2. Reizen van Spanje naar België
  3. Coronamaatregelen in Spanje
  4. Coronamaatregelen in België
  5. FAQ COVID-19

1. Reizen van België naar Spanje

Alle voorwaarden om Spanje binnen te mogen vindt u terug op de website van het Ministerie van Volksgezondheid van Spanje.

Alle reizigers die in Spanje aankomen per vliegtuig of per boot (behalve kinderen onder 12 jaar en personen in transit) zijn verplicht een van volgende certificaten bij te hebben:

- ofwel een EU Digitaal COVID-Certificaat (of equivalent) dat een van de volgende bewijzen bevat:

  • een vaccinatiecertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men minstens 14 dagen vóór de reis volledig (2 dosissen, of 1 voor Janssen) gevaccineerd is met een vaccin dat erkend wordt door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) *, of
  • een herstelcertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men recent de ziekte overwonnen heeft. Dit moet een positief NAAT-testresultaat (PCR, TMA of LAMP) van minimum 11 dagen vóór de afgifte van het certificaat bevatten en verliest zijn geldigheid 180 dagen na de staalafname,

ofwel een negatief resultaat van een NAAT-test (PCR, TMA of LAMP) die ten vroegste 72 uur vóór de aankomst in Spanje werd afgenomen of antigeentest (géén zelftest) die ten vroegste 24 uur vóór de aankomst in Spanje werd afgenomen (taal: Spaans, Engels, Frans of Duits).

Geldigheidsduur: Voor personen vanaf 18 jaar heeft het vaccinatiecertificaat een geldigheidsduur van 9 maanden vanaf de laatste dosis van de eerste vaccinatiereeks (2 dosissen, of 1 voor Janssen). Na het boostervaccin is de geldigheidsduur ervan echter onbeperkt.

Indien u niet beschikt over een EU Digitaal COVID-Certificaat, dient u op voorhand het Formulario de Control Sanitario of Health Control Form in te vullen, waarin u de gegevens van uw vaccinatie- of herstelcertificaat, of van het negatief resultaat van een NAAT-test invoert: FCS-formulier voor vliegtuig / FCS-formulier voor boot (géén papieren versie beschikbaar; het is verplicht het formulier elektronisch in te vullen).

Meer informatie om te reizen van België naar Spanje vindt u in het reisadvies voor Spanje van de FOD Buitenlandse Zaken.

 

2. Reizen van Spanje naar België

U vindt alle informatie over reizen naar België op www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Er bestaan geen restricties meer om te reizen van Spanje naar België; het is niet verplicht een controleformulier in te vullen noch een certificaat of testresultaat voor te leggen.

 

Opgelet!

- Indien u door Frankrijk rijdt, gelieve dan ook het reisadvies voor Frankrijk te raadplegen.

- De luchtvaartmaatschappijen controleren of u de juiste documenten bijheeft bij het boarden! 

 

3. Coronamaatregelen in Spanje

Informatie over de huidige coronamaatregelen in Spanje vindt u in het reisadvies voor Spanje van de FOD Buitenlandse Zaken, dat regelmatig wordt geüpdatet.

 

4. Coronamaatregelen in België

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl. Daarop kan u alle geldende maatregelen in België raadplegen.

 

5. FAQ COVID-19

Ik reis van Spanje naar België. Moet ik formulieren invullen en tests doen?
Neen. Om Frankrijk door te rijden: zie reisadvies voor Frankrijk

Ik reis van België naar Spanje met het vliegtuig met een negatief testresultaat. Moet ik het Formulario de Control Sanitario invullen?
Als het testresultaat niet opgenomen is in uw EU Digitaal COVID-Certificaat, dient u het formulier in te vullen.

Ik reis van één land naar een ander met tussenstop in een Spaanse luchthaven. Moet ik een Europees Digitaal COVID-Certificaat of andere negatieve covidtest, vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat kunnen voorleggen aan de Spaanse politie?
Neen, internationale reizigers in transit moeten niet aan deze verplichting voldoen zolang de tussenstop minder dan 24 uur duurt en de reizigers de luchthaven in kwestie niet verlaten. 

Mag ik als Belg vrij Andorra binnen en buiten?
Ja, als u vanuit een land van de Schengenzone afreist naar Andorra. Op het Spaanse of Franse grondgebied dient u wel de geldende maatregelen in Spanje en Frankrijk te respecteren.

Wanneer is het dragen van een mondmasker verplicht in Spanje?
Zie het reisadvies voor Spanje van de FOD Buitenlandse Zaken, dat regelmatig wordt bijgewerkt.

 

Laatste actualisatie informatie: 23/05/'22