Ambassade en Consulaten van België in Spanje
Home Consulaten Diensten in Spanje Santa Cruz de Tenerife Identiteitskaart - eID - Tenerife

Identiteitskaart - eID - Tenerife

1. Algemeen

Nieuwe Belgische identiteitskaart met vingerafdrukken

Alle door de EU-lidstaten afgegeven identiteitskaarten moeten volgens de Europese reglementering uiterlijk vanaf midden 2021 de vingerafdrukken van twee (wijs)vingers bevatten.

Vanaf maandag 21 juni 2021 zal u voor een elektronische identiteitskaart (eID - 10 jaar geldig) of Kids-ID (als uw kind 6 jaar of ouder is) in persoon en op afspraak naar het Consulaat van België moeten komen.

Dat is nodig om een goede identificatie en een gelijkende foto te garanderen (die ter plaatse wordt genomen) en om (vanaf 12 jaar) uw vingerafdrukken af te nemen, zoals dat nu al voor een paspoort nodig is.

We zijn ons ervan bewust dat de aanvraag van een identiteitskaart daardoor meer inspanningen van u vergt. Maar enkel zo kunnen we de internationale erkenning van de Belgische identiteitskaart (in meer dan 50 landen) op peil houden. 

Goed om te weten:

  • Als u al een e-ID (of Kids-ID) heeft, blijft die geldig tot de vervaldatum.
  • De verplaatsing naar het beroepsconsulaat zal niet nodig zijn voor de aanvragen voor een Kids-ID voor kinderen die nog geen 6 jaar oud zijn. 

De elektronische identiteitskaart heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en behoudt zijn geldigheid na een verhuis naar de jurisdictie van een andere Ambassade, een ander consulaat of bij terugkeer naar België. Bovendien blijft de elektronische identiteitskaart van de Belgen die sinds augustus 2008 naar het buitenland verhuisd zijn geldig indien ze hun gemeente van hun verhuis op de hoogte hebben gebracht.

Het ereconsulaat in Fuerteventura is voor deze materie niet bevoegd.

De ereconsulaten (Bilbao, Cadiz (Rota), La Coruña, Sevilla en Fuerteventura) zijn voor deze materie niet bevoegd.

Een Kids-ID voor kinderen onder de twaalf jaar die in het buitenland wonen, kan aangevraagd worden. Voor meer info, klik hier.

Gelieve eerst een afspraak te maken, alvorens zich tot op het Consulaat te begeven.

 
2. Afhaling

2.1. In persoon

Bij het persoonlijk afhalen van de eID op het consulaat is het mogelijk verschillende functies te activeren (PIN & PUK certificaten) die op de elektronische chip aanwezig zijn en de mogelijkheid bieden zich op internet op een internationale erkende en beveiligde manier te identificeren. (www.eid.belgium.be).

U dient zelf per telefoon of per e-mail te checken of uw identiteitskaart ter beschikking ligt.

2.2. Per aangetekend schrijven

Indien u uw identiteitskaart per post wenst te ontvangen, kan de chip niet geactiveerd worden. Dit kan echter steeds op een ander moment bij een Belgische gemeente, de Ambassade of een beroepsconsulaat. Indien u eID niet geactiveerd werd, kunt u moeilijkheden ondervinden om bepaalde banktransacties uit te voeren, om geneeskundige zorgen of medicijnen in België te verkrijgen.

 

3. Kostprijs en betalingswijzen

Persoonlijk afhalen van de eID: 20 euro
Verzending van de eID per aangetekend schrijven: 29 euro

Om veiligheidsredenen voor zowel het personeel van het Consulaat als voor de bezoekers, worden er geen contante betalingen meer aanvaard aan het loket. Er kan ter plaatste enkel betaald worden met bancontact of kredietkaart ( Visa, Mastercard, Maestro,…)

 

4. Termijn

De productie van een e-ID neemt gemiddeld 3 weken.

 
5. Opmerkingen

De oude identiteitskaart moet ingediend worden alvorens men de nieuwe kan ontvangen.

Opgelet: eIDs blijven te uwer beschikking voor maximaal 3 maanden, daarna worden ze vernietigd.

Voor meer info in verband met de e-ID, zie www.eid.belgium.be/nl.

 

Laatste actualisatie informatie: 30/08/'21