Ambassade en Consulaten van België in Spanje

Wettelijk samenwonen - Barcelona

In Spanje bestaat het statuut van “pareja de hecho” of “pareja estable” die de samenwonenden beschermt. Bij gebrek aan internationale overeenkomsten omtrent dit onderwerp, is het niet mogelijk om het Belgisch stelsel van wettelijk samenwonen om te zetten in een “pareja de hecho”. Hoewel dit stelsel geldig blijft tegenover Belgisch recht, ressorteert dit geen enkel effect in Spanje.

Wij raden u aan om een notaris of een advocaat te raadplegen om te kunnen genieten van de juridische bescherming van het Spaanse statuut van “pareja de hecho”, in geval van een eventuele scheiding of in geval van overlijden. Het Reglement nr. 650/2012 van de Europese Unie van 4 juli 2012 bepaalt dat in geval van overlijden, de wet zal toegepast worden van de laatste verblijfplaats van de overledene.

In Catalonië bestaan er drie manieren om het statuut te verkrijgen :

  1. Na het gemeenschappelijk samenwonen gedurende twee jaar op het grondgebied van Catalonië (te bewijzen door het inschrijvingsattest van de gemeente of andere documenten), of
  2. Na de geboorte van een gemeenschappelijk kind in Catalonië, of
  3. Na het verlijden van een authentieke akte van samenwoning door een notaris (er zijn geen andere voorwaarden vereist). In dit geval is het mogelijk om het regime van het koppel te wijzigen in functie van hun wil.

Dit is een zeer bondige weergave van de informatie. Wij raden u sterk aan om advocaat of een notaris te raadplegen. 

 
Smurfen