Ambassade en Consulaten van België in Spanje
Home Ambassade Residentie

Residentie

Honderdjarig bestaan van het Paleis van de Markies van Rafal – residentie van de ambassadeur van België in Madrid

Het Paleis van de Markies van Rafal, dat sinds 1950 eigendom is van de Belgische staat, vierde in 2019 en 2020 zijn honderdjarig bestaan en ook zijn zeventigste verjaardag als residentie van de ambassadeur van België. De residentie met Franse neobarokke stijl ligt in de chique wijk Salamanca in Madrid en werd gebouwd van 1914 tot 1919 door architect Luis Sainz de los Terreros, een van de belangrijkste van die tijd.

Ter gelegenheid van deze dubbele viering is het Spaanstalige boek Memoria del Palacete del Marqués de Rafal (1919-2019) - Residencia del Embajador de Bélgica en España (1950-2020) verschenen, een werk van Miek Calcoen Declercq, echtgenote van vorig ambassadeur Marc Calcoen. Daarin vertelt mevrouw Declercq ons het verhaal van dit emblematische gebouw, waar achttien (inmiddels al negentien) ambassadeurs gewoond hebben, aan de hand van getuigenissen en foto’s.

Het boek is ook een eerbetoon aan Pastora Celemín Andal, die voor twaalf ambassadeurs gewerkt heeft gedurende haar 40 jaar lange loopbaan op de residentie.

Verdiep u in de geschiedenis van onze residentie met één klik.